En BRICS-valuta kan ryste dollarens dominans

Argument

En eksperts synspunkt på en aktuell hendelse. Fra Magasinet Foreign Policy. (Maskinoversettelse redigert av Terje Valen.)

En BRICS-valuta kan ryste dollarens dominans

De-dollariseringens øyeblikk kan endelig være her.

Av Joseph W. Sullivan, seniorrådgiver i Lindsey Group og tidligere spesialrådgiver og stabsøkonom ved Det hvite hus» råd for økonomiske rådgivere under Trump-administrasjonen.

https://foreignpolicy.com/wp-content/uploads/2023/04/BRICS-CHINA-BRAZIL-DOLLAR-GettyImages-1251811034.png?resize=1000,667&quality=90

Chinese President Xi Jinping (R) and Brazilian President Luiz Inácio Lula da Silva shake hands in Beijing.Kinas president Xi Jinping (R) og Brasils president Luiz Inácio Lula da Silva håndhilser i Beijing.

Kinas president Xi Jinping (R) og Brasils president Luiz Inácio Lula da Silva håndhilser i Beijing 14. Ken Ishii/Pool/AFP via Getty Images

24. april 2023 kl. 14:00

Snakk om de-dollarisering er i luften. I forrige måned, i New Delhi, sa Alexander Babakov, nestleder i Russlands statsduma, at Russland nå leder utviklingen av en ny valuta. Den skal brukes til grensehandel av BRICS-nasjonene: Brasil, Russland, India, Kina og Sør-Afrika. Noen uker senere, i Beijing, meldte Brasils president, Luiz Inàcio Lula da Silva, seg inn. «Hver kveld,» sa han, spør han seg selv «hvorfor alle land må basere sin handel på dollaren.»

Denne utviklingen kompliserer narrativet om at dollarens regjeringstid er stabil fordi det er de enøyde pengene i et land med blinde individuelle konkurrenter som euro, yen og yuan. Som en økonom uttrykte det: «Europa er et museum, Japan er et sykehjem, og Kina er et fengsel.» Han tar ikke feil. Men en BRICS-utstedt valuta ville være annerledes. Det ville være som en ny union av kommende misnøye som, på skalaen av BNP, nå kollektivt oppveier ikke bare den regjerende hegemonen, USA, men hele G-7-vektklassen til sammen.

Utenlandske regjeringer som ønsker å frigjøre seg fra avhengigheten av amerikanske dollar er alt annet enn nye. Murring i utenlandske hovedsteder om et ønske om å detronisere dollaren har skapt overskrifter siden 1960-tallet. Men praten har ennå ikke blitt til resultater. Med ett mål brukes dollaren nå i 84,3 prosent av grensehandelen – sammenlignet med bare 4,5 prosent for den kinesiske yuanen. Og Kremls vanemessige bruk av løgner som et instrument for statsmakt gir grunn til skepsis til alt Russland sier. På en rekke praktiske spørsmål, som hvor mye de andre BRICS-nasjonene er ombord med Babakovs forslag, er svarene foreløpig uklare.

Likevel, i det minste basert på økonomien, er utsiktene til suksess for en BRICS-utstedt valuta nye. Uansett hvor tidlige planer for det er, og uansett hvor mange praktiske spørsmål som forblir ubesvarte, kan en slik valuta virkelig fjerne den amerikanske dollaren som reservevaluta for BRICS-medlemmer. I motsetning til konkurrenter foreslått tidligere, som en digital yuan, har denne hypotetiske valutaen faktisk potensial til å tilrane seg, eller i det minste riste, dollarens plass på tronen.

La oss kalle den hypotetiske valutaen bric.

Hvis BRICS bare brukte bric for internasjonal handel, ville de fjerne en hindring som nå forpurrer deres innsats for å unnslippe dollarhegemoni. Disse anstrengelsene tar nå ofte form av bilaterale avtaler for  å denominere handel med ikke-dollarvalutaer, som yuan, nå den viktigste valutaen for handel mellom Kina og Russland. Hindringen? Russland er ikke villig til å hente resten av sin import fra Kina. Så etter bilaterale transaksjoner mellom de to landene,  har Russland en tendens til å ønske å parkere inntektene i dollar-denominerte eiendeler for å kjøpe resten av importen fra resten av verden, som fortsatt bruker dollaren til handel.

Hvis Kina og Russland bare brukte BRIC for handel, ville Russland imidlertid ikke ha behov for å parkere inntektene fra bilateral handel i dollar. Tross alt ville Russland bruke brics, ikke dollar, for å kjøpe resten av importen. Skriv inn endelig de-dollarisering.

Er det realistisk å forestille seg at BRICS bare bruker bric for handel? Ja.

For det første kunne de finansiere hele importregningen av seg selv. I 2022 hadde BRICS som helhet et handelsoverskudd, også kjent som et overskudd på betalingsbalansen, på 387 milliarder dollar – hovedsakelig takket være Kina.

BRICS vil også være klar til å oppnå et nivå av selvforsyning i internasjonal handel som har unngått verdens andre valutaunioner. Fordi en BRICS-valutaunion – ulik noen før den – ikke ville være blant landene som var forent av felles territoriale grenser, ville medlemmene sannsynligvis være i stand til å produsere et bredere spekter av varer enn noen eksisterende monetær union. En artefakt av geografisk mangfold, som er en åpning for en grad av selvforsyning som smertelig har unngått valutaunioner definert av geografisk konsentrasjon, som eurosonen, også hjemsted for et handelsunderskudd på $ 476 milliarder i 2022.

Men BRICS ville ikke engang behøve å handle bare med hverandre. Fordi hvert medlem av BRICS-grupperingen er en økonomisk tungvekter i sin egen region, vil land rundt om i verden sannsynligvis være villige til å gjøre forretninger i bric. Hvis Thailand følte seg tvunget til å bruke bric til å gjøre forretninger med Kina, kunne Brasils importører fortsatt kjøpe reker fra thailandske eksportører, og holde Thailands reker på Brasils menyer. Varer produsert i ett land kan også omgå handelsrestriksjoner mellom to land ved å bli eksportert til, og deretter reeksportert fra, et tredjeland. Det er ofte en konsekvens av nye handelsrestriksjoner, som tariffer. Hvis USA boikottet bilateral handel med Kina i stedet for handel med Kina, kunne barna fortsette å leke med kinesiskproduserte leker som ble eksport til land som Vietnam og deretter eksport til USA.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *

Denne nettstaden brukar Akismet for å redusere søppelpost. Lær korleis kommentarane dine vert handsama.