19 nasjoner ønsker medlemskap i BRICS før toppmøtet

Bloomberg

Et bilde som inneholder innendørs, tak, flere, konferanserom

Automatisk generert beskrivelse

Paul Vecchiatto

Tir, april 25, 2023 på 9: 41 AM GMT + 2 · 2 min lest

Nitten land uttrykte interesse for å bli med i BRICS-gruppen av nasjoner, mens den forbereder seg på å holde et årlig toppmøte i Sør-Afrika.

Den fremvoksende markedsblokken av Brasil, Russland, India, Kina og Sør-Afrika vil møtes i Cape Town 2. til 3. juni for å diskutere utvidelsen, sa Anil Sooklal, Sør-Afrikas ambassadør til gruppen, i et intervju i byen mandag.

«Det som vil bli diskutert er utvidelsen av BRICS og modalitetene for hvordan dette vil skje,» sa han. – Tretten land har formelt bedt om å bli med, og ytterligere seks har spurt uformelt. Vi får søknader om å bli med hver dag.

Kina startet samtalen om ekspansjon da landet var BRICS-leder i fjor, da verdens nest største økonomi prøver å bygge diplomatisk innflytelse for å motvirke dominansen til utviklede land i FN. Den foreslåtte utvidelsen utløste bekymring blant andre medlemmer for at deres innflytelse vil bli utvannet, spesielt hvis Beijings nære allierte blir tatt opp. Kinas bruttonasjonalprodukt er mer enn dobbelt så stort som alle de fire andre BRICS-medlemmene til sammen.

Utenriksministrene fra de fem medlemslandene har alle bekreftet at de vil delta i diskusjonene i juni, sa Sooklal. I tillegg til medlemskapet vil de også diskutere «hot spots», inkludert Sudan, der en våpenhvile så ut til å tre i kraft tirsdag etter 10 dager med konflikt.

Siden dannelsen som BRIC i 2006 har gruppen bare lagt til ett nytt medlem – Sør-Afrika i 2010.

Saudi-Arabia og Iran er blant landene som formelt har bedt om å bli med, sa Sooklal i februar. Andre land som har uttrykt interesse for å bli med inkluderer Argentina, De forente arabiske emirater, Algerie, Egypt, Bahrain og Indonesia, sammen med to nasjoner fra Øst-Afrika og en fra Vest-Afrika – som han ikke identifiserte.

Oversatt av Terje Valen, 25.4.2023.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *

Denne nettstaden brukar Akismet for å redusere søppelpost. Lær korleis kommentarane dine vert handsama.