Nazismens gjenoppblomstring i Ukraina

11. februar 2022 kl.

COUNTERPUCH

av Luke Beirne

Under Holocaust ble over 1,2 millioner jøder myrdet av nazister og deres samarbeidspartnere i Ukraina.

Ukraina opplever nå en militarisert gjenoppblomstring av nazismen. I 2014 ble en ukrainsk nynazistisk milits kalt Azov-bataljon dannet for å bekjempe russisk separatisme. Den ble deretter innlemmet i nasjonalgarden, noe som gjorde den til en offisiell del av det ukrainske militæret. Det er ikke noe hemmelighold om enhetens ideologiske forpliktelser. Azov-medlemmer bruker uniformer utsmykket med SS-symboler, hakekors som er positive til nazisme. Dens leder uttalte en gang  at «Vår nasjons historiske oppdrag i dette kritiske øyeblikket er å lede verdens hvite raser i et siste korstog for deres overlevelse.»

Azov-bataljonen har ikke bare blitt legitimert av den ukrainske regjeringen, men har fått støtte og opplæring fra både Canada og USA. Enhetens offiserer har snakket offentlig om opplæringen de har fått fra vestlige militære makter og støtten de har i Ukrainas diasporasamfunn i Nord-Amerika.

I 2018 møtte kanadiske militære tjenestemenn spesielt bataljonen. De uttrykte bare bekymring for at møtet deres kunne bli avslørt av media, ikke på grunn av enhetens ideologiske forpliktelser. Som visestatsminister Chrystia Freelands bestefar var nazi-samarbeidspartner i Ukraina under Holocaust, er det absolutt ingen unnskyldning for uvitenhet på denne fronten.

Amerikanske tjenestemenn har også blitt fotografert møte med Azov medlemmer. USA har levert til enheten, og i 2015 ble et lovforslag til og med endret av Pentagon spesielt for å fjerne en klausul som hadde til hensikt å forhindre militær finansiering og forsyninger fra å nå Azov.

Nynazisme er ikke en frynsebevegelse i Ukraina. Det har stadig fått fotfeste, jobbet seg tilbake til staten, og opprettholder en tilstedeværelse i både politiet og militæret, de mest umiddelbare armene til statens undertrykkende apparat. Nazismen i Ukraina muliggjør også styrkingen av ideologien andre steder. Det har blitt påstått at en underjordisk divisjon av Azov rekrutterer hvite ungdommer fra andre land over hele Europa og tilbyr dem militær trening. Azov samarbeider angivelig med amerikanske nynazister, og amerikanske nynazister har til og med reist til Ukraina for å kjempe.

Imperialismen driver den nåværende krisen i Ukraina. Russiske tjenestemenn har gjentatte ganger uttalt at de er opptatt av den konstante utvidelsen av NATO-styrker i Øst-Europa, og NATO-styrkene har faktisk stadig ekspandert siden den kalde krigen. Tilstedeværelsen av russiske styrker på Ukrainas grense er ikke en uprovosert utvikling, men det er også en demonstrasjon av militær styrke forankret i den imperialistiske forestillingen om territoriell suverenitet og rett til regional makt.

Imperialisme er en grunnårsak og en som må adresseres – den er dyptliggende og inngrodd i selve grunnlaget for verdensmakter. Men den voksende nazismen bør være fremme i alles tanker når man ser denne krisen utfolde seg. I borgerkrigens vold, med voksende beleiringsmentalitet, er forholdene modne for ytterligere akselerasjon.

På mange måter var fremveksten av nazi-styret i Tyskland forankret i imperialisme og kolonialisme. Nazi-ideologien var drevet av logikker som hadde blitt dyrket over hele Europa i århundrer. Det faktum er verd oppmerksomhet når man analyserer holocaust. Men holocaust i seg selv var den største konsentrerte grusomheten i menneskehetens historie. Det var umiddelbart og overveldende. Å tillate den spesielle manifestasjonen av koloniale og imperielignede logikker som drev den til å dukke opp og blomstre igjen, er hinsides avskyelig.

Akkurat nå driver NATO på en gjenoppblomstring av nazismen i Ukraina av hensyn til en sterkere posisjon i kampen mot Russland. Dette er helt utilgivelig. I skyggen av Holocaust bør den korteste fremvisning av militant nazisme bli møtt med kraft.

Alle øyne er på Ukraina akkurat nå, men den farligste brikken på brettet blir ignorert.

Luke Beirne er født i Irland og bor i Canada. Hans debutromandebutroman, Foxhunt, ble utgitt av Baraka Books i april 2022. Hans andre roman, Blacklion, som kommer ut senere i år.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *

Denne nettstaden brukar Akismet for å redusere søppelpost. Lær korleis kommentarane dine vert handsama.