Kinas holdning til den politiske løsningen på Ukraina-krisen

(Det viktigste dokumentet i verden nå som hele verden utenfor USA-imperiet slutter opp om. Dette er den rette politikken for å få slutt å krigen i Ukraina og skape fred i verden. Kommentar fra T.V. 18.03.2023.)

2023-02-24 09:00

1. Respektere alle lands suverenitet. Universelt anerkjent folkerett, inkludert formålene og prinsippene i FN-pakten, må følges nøye. Alle lands suverenitet, uavhengighet og territorielle integritet må opprettholdes effektivt. Alle land, store eller små, sterke eller svake, rike eller fattige, er likeverdige medlemmer av det internasjonale samfunnet. Alle parter bør i fellesskap opprettholde de grunnleggende normene som styrer internasjonale relasjoner og forsvare internasjonal rettferdighet og rettferdighet. Likeverdig og ensartet anvendelse av folkeretten bør fremmes, mens dobbeltmoral må avvises.

2. Forlate den kalde krigens mentalitet. Et land bør ikke streve etter sin sikkerhet på bekostning av andre. Sikkerheten i en region bør ikke oppnås ved å styrke eller utvide militære blokker. Alle lands legitime sikkerhetsinteresser og bekymringer må tas på alvor og håndteres på en god måte. Det er ingen enkel løsning på et komplekst problem. Alle parter bør, ved å følge visjonen om felles, omfattende, samarbeidende og bærekraftig sikkerhet og med tanke på langsiktig fred og stabilitet i verden, bidra til å skape en balansert, effektiv og bærekraftig europeisk sikkerhetsarkitektur. Alle parter bør motsette seg jakten på ens egen sikkerhet på bekostning av andres sikkerhet, forhindre blokkkonfrontasjon og arbeide sammen for fred og stabilitet på det eurasiske kontinentet.

3. Opphør av fiendtligheter. Konflikt og krig gagner ingen. Alle parter må holde seg rasjonelle og utvise tilbakeholdenhet, unngå å blåse til ilden og forverre spenningene og forhindre at krisen forverres ytterligere eller til og med spinner ut av kontroll. Alle parter bør støtte Russland og Ukraina i å arbeide i samme retning og gjenoppta direkte dialog så raskt som mulig, for gradvis å deeskalere situasjonen og til slutt nå en omfattende våpenhvile.

4. Gjenoppta fredssamtaler. Dialog og forhandlinger er den eneste levedyktige løsningen på Ukraina-krisen. Alle anstrengelser som bidrar til en fredelig løsning på krisen må oppmuntres og støttes. Det internasjonale samfunnet bør forbli forpliktet til riktig tilnærming for å fremme samtaler for fred, hjelpe partene i konflikten med å åpne døren for en politisk løsning så snart som mulig og skape forhold og plattformer for gjenopptakelse av forhandlinger. Kina vil fortsette å spille en konstruktiv rolle i denne forbindelse.

5. Løse den humanitære krisen. Alle tiltak som bidrar til å lette den humanitære krisen må oppmuntres og støttes. Humanitære operasjoner bør følge prinsippene om nøytralitet og upartiskhet, og humanitære spørsmål bør ikke politiseres. Sikkerheten til sivile må beskyttes effektivt, og det bør opprettes humanitære korridorer for evakuering av sivile fra konfliktsoner. Det er behov for innsats for å øke den humanitære bistanden til relevante områder, bedre de humanitære forholdene og gi rask, trygg og uhindret humanitær tilgang for å forebygge en humanitær krise i større skala. FN bør støttes i å spille en koordinerende rolle i å kanalisere humanitær hjelp til konfliktsoner.

6. Beskytte sivile og krigsfanger (POWs). Partene i konflikten bør strengt overholde internasjonal humanitær rett, unngå å angripe sivile eller sivile fasiliteter, beskytte kvinner, barn og andre ofre for konflikten, og respektere de grunnleggende rettighetene til krigsfanger. Kina støtter utveksling av krigsfanger mellom Russland og Ukraina, og oppfordrer alle parter til å skape gunstigere forhold for dette formålet.

7. Holde kjernekraftverk trygge. Kina motsetter seg væpnede angrep mot atomkraftverk eller andre fredelige atomanlegg, og oppfordrer alle parter til å overholde folkeretten, inkludert Konvensjonen om atomsikkerhet (CNS) og resolutt unngå menneskeskapte atomulykker. Kina støtter Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) i å spille en konstruktiv rolle i å fremme sikkerheten til fredelige atomanlegg.

8. Redusere strategisk risiko. Atomvåpen må ikke brukes og atomkriger må ikke utkjempes. Trusselen om eller bruken av atomvåpen bør motarbeides. Spredning av atomvåpen må forebygges og atomkriser unngås. Kina motsetter seg forskning, utvikling og bruk av kjemiske og biologiske våpen av ethvert land under noen omstendigheter.

9. Legge til rette for korneksport. Alle parter må implementere Svartehavs-korninitiativet signert av Russland, Tyrkia, Ukraina og FN fullt ut og effektivt på en balansert måte og støtte FN i å spille en viktig rolle i denne forbindelse. Samarbeidsinitiativet om global matsikkerhet foreslått av Kina gir en mulig løsning på den globale matkrisen.

10. Stoppe ensidige sanksjoner. Ensidige sanksjoner og maksimalt press kan ikke løse problemet; de skaper bare nye problemer. Kina motsetter seg ensidige sanksjoner som FNs sikkerhetsråd ikke har godkjent. Relevante land bør slutte å misbruke ensidige sanksjoner og «langarmet jurisdiksjon» mot andre land, for å gjøre sin del i å deeskalere Ukraina-krisen og skape forutsetninger for utviklingsland til å vokse sine økonomier og bedre livene til sitt folk.

11. Holde industri- og forsyningskjeder stabile. Alle partier bør oppriktig opprettholde det eksisterende verdensøkonomiske systemet og motsette seg å bruke verdensøkonomien som et verktøy eller våpen for politiske formål. Felles innsats er nødvendig for å redusere ringvirkningene av krisen og forhindre at den forstyrrer internasjonalt samarbeid innen energi, finans, mathandel og transport og undergraver den globale økonomiske fremgangen.

12. Fremme gjenoppbygging etter en konflikt. Det internasjonale samfunnet må iverksette tiltak for å støtte gjenoppbygging etter en konflikt i konfliktsoner. Kina står klar til å gi hjelp og spille en konstruktiv rolle i dette arbeidet.

Referanser: Utenriksdepartementet, Folkerepublikken China.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *

Denne nettstaden brukar Akismet for å redusere søppelpost. Lær korleis kommentarane dine vert handsama.