Den alliansefrie bevegelsen reiser seg mot IMPERIET

Mars 2023 (volum 74, nummer 10)

av redaksjonen

(01. mars 2023)

Emner: Historie Ideologi Imperialisme Marxisme Steder: Amerika Asia Kina Europa Russland USA

I september 2022 publiserte tidsskriftet Foreign Policy, et av de mest innflytelsesrike etablissementets utsalgssteder for formuleringen av den amerikanske keiserlige store strategien, en spalte av C. Raja Mohan med tittelen «Hvorfor den alliansefrie bevegelsen er død og ikke vil komme tilbake». Mohans argument var at den alliansefrie bevegelsen i det globale sør døde med slutten av den kalde krigen for rundt tretti år siden. I dag kan den alliansefrie bevegelsen, hevdet han, karakteriseres som bare et spøkelse eller «den kalde krigens skygge» som hjemsøker USA/NATOs imperium, men til syvende og sist utgjør en «liten trussel mot Vesten. Tredjeverdenismen – med sine avkom i form av ideologier for pan-asiatisme, pan-arabisme og pan-islamisme [Mohan utelater panafrikanisme, uten tvil på grunn av dens fortsatte aktivitet for svarte radikalere i USA] – var en stor fiasko» (C. Raja Mohan, «Why Non-Alignment Is Dead and Won’t Return», Foreign Policy, 10. september 2022).

Likevel, i motsetning til hans eget argument om at den alliansefrie bevegelsen er død, var Mohan hovedsakelig opptatt av å fordømme dens plutselige oppstandelse og den voksende trusselen som dette representerer for den USA-dominerte regelbaserte internasjonale orden. Posisjonene som er vedtatt av land i hele det globale sør med hensyn til Ukraina-krigen, peker på de dype splittelsene som eksisterer i dag mellom det globale nord og det globale sør. Ikke bare har det meste av resten av verden utenfor den imperialistiske triaden USA/Canada, Europa og Japan, som utgjør mer enn 80 prosent av den globale befolkningen, nektet å delta i Washingtons sanksjoner mot Moskva, men land som representerer et flertall av verdens befolkning har nektet, i en rekke FN-avstemminger,  enten å støtte NATOs stedfortrederkrig i Ukraina eller å fordømme Russland for landets militære intervensjon der. På samme måte er det globale sør som helhet sterkt imot amerikanske militære provokasjoner med sikte på å skape en krise med hensyn til Taiwans posisjon som en del av Kina. Alt dette har brakt Den alliansefrie bevegelsen, med sine 120 medlemmer over hele verden, tilbake til sentrum for geopolitiske diskusjoner (Paweł Wargan, «NATO og den lange krigen mot den tredje verden», Monthly Review, januar 2023, 28; Green, «Landene som har sanksjonert Russland», Wilson Center, Mai 10, 2022).

Den alliansefrie bevegelsen hadde sitt utspring i Bandung-konferansen i Indonesia i 1955, da de nylig frigjorte regjeringene og folkene i Afrika og Asia kom sammen for å uttrykke sin motstand mot imperialismen og ønsket om en multipolar verden. Det var fra første stund et forsøk på å skape en bred antikolonial og antiimperialistisk allianse, krysse klasse- og politiske skillelinjer og gi opphav til forestillingen om den tredje verden. Likevel, i den dominerende vestlige ideologien, var den alliansefrie bevegelsen ganske enkelt et produkt av den kalde krigen, og skapte en tredje blokk uten tilknytning til noen av supermaktene. Det ble sagt at den senere ble korrumpert av en ideologi av antikapitalisme og pro-sovjetisme, ledet av nasjoner som Cuba, den første latinamerikanske staten som ble med i bevegelsen. Med Sovjetunionens fall hadde den alliansefrie bevegelsen angivelig mistet all mening.

I en tilbakevisning av dette hegemoniske synet skrev Samir Amin:

Skal vi tro på den gjentatte skravlingen fra Washington-mediene, ville ideen om å gjenopplive den alliansefrie bevegelsen være en uoppnåelig drøm. I denne fortellingen kan alt som skjedde i verden mellom 1945 og 1990 bare forklares av den kalde krigen, og ingenting annet. Sovjetunionen har forsvunnet, og den kalde krigen sammen med den, så enhver posisjon som ligner på de som var kjent på den tiden, gir ingen mening. Tenk på absurditeten i denne holdningen og de utrolig foraktelige – til og med rasistiske – fordommene som ligger til grunn for den.

Bandung-konferansens sanne historie og alliansefriheten som kom ut av den, viste at de asiatiske og afrikanske folkene på den tiden tok et initiativ av seg selv og for seg selv. Alliansefrihet var allerede «non-alignment on globalization», etter modell av globalisering som imperialistmaktene ønsket å pålegge nylig uavhengige land ved hjelp av nykolonialisme som erstatning for en nedlagt kolonialisme. Alliansefriheten gikk ut på å nekte å underkaste seg kravene i denne gjenskapte imperialistiske globaliseringen. I dag står landene i sør igjen overfor et imperialistisk globaliseringsprosjekt som de ville være ofre for. Deres vilje til ikke å underkaste seg krav fra dette prosjektet setter en «gjenfødelse» av alliansefrihet fra globaliseringen tilbake på dagsordenen. Vi kan kalle det «Bandung 2», hvis vi vil. (Den lange revolusjonen i det globale sør [Monthly Review Press, 2019], 406)

De mer enn tretti årene siden Sovjetunionens fall i 1991 har vært vitne til konstante forsøk fra USA på å konsolidere en unipolar verden med støtte fra det som Foreign Affairs i 2006 kalte det «Globale NATO». I løpet av denne perioden har Washington satt i verk flere militære intervensjoner, inkludert invasjonen av Irak, enn i hele sin tidligere historie. I mellomtiden fremsto Global NATO selv som en aggressiv kraft som engasjerte seg i store kriger i Jugoslavia, Afghanistan, Libya og Syria, etterfulgt av sin nåværende stedfortrederkrig i Ukraina.

Ironisk nok, selv om motstand mot imperialistisk globalisering – snarere enn konfliktene generert av Den kalde krigen – kan sees å være hovedkilden til den alliansefrie bevegelsen gjennom hele dens historie, er det den nye kalde krigen sluppet løs av Vesten mot de eurasiske maktene, Kina og Russland, som nå genererer et fornyet fremstøt mot ikke-tilpasning. Ifølge Marcos Carnelos  i Middle East Eye kan det ikke benektes at «russiske og kinesiske synspunkter deles av det som utgjør resten av verden, for å si det mildt» – og definerer resten av verden som de mange landene i det globale sør som motsetter seg den imperialistiske globaliseringen pålagt av Det globale Vesten (Ben Norton, «USA lanserte 251 militærintervensjoner siden 1991,  og 469 Siden 1798,» Multipolarista, september 16, 2022; Ivo Daalder og James Goldgeier, «Global NATO», Foreign Affairs, september–oktober 2006; Marco Cornelos, «Russian Resilience, US Overconfidence, and Chinese Calm: The West Versus the Rest», Middle East Eye, Desember 9, 2022).

I Den nye kalde krigen forsøker USA og dets globale NATO-allierte desperat å motvirke det geopolitiske skiftet representert av nedgangen i USAs hegemoni over verdensøkonomien og gjenkomsten av Kina og Russland som ledende makter på verdensscenen (sammen med fremveksten av BRICS mer generelt) – alt peker på en multipolar verdensorden. I forsøk på å motstå, og til og med reversere, denne epokegjørende geopolitiske trenden, er den imperialistiske triaden engasjert i den største militære ekspansjonen, målt i form av ren destruktiv makt og generelt globalt omfang, som verden noensinne har sett. I denne farlige konteksten kan «gjenfødelsen» av den antiimperialistiske alliansefrie bevegelsen i det globale sør ses på som et uunnværlig grunnlag for fred, stabilitet, frihet og menneskelig overlevelse. Likevel kan dette bare realiseres fullt ut, og tilby ekte håp for menneskeheten, gjennom et skifte mot sosialisme over hele verden.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *

Denne nettstaden brukar Akismet for å redusere søppelpost. Lær korleis kommentarane dine vert handsama.