Putin: Lærdommer fra barndommen

(Fra Antiwar.com, som flere bør følge – maskinoversetting korrigert av Terje Valen.)

av Ted Snider Postet  September 22., 2022

Som barn som vokste opp i Leningrad, bodde Vladimir Putin i en nedslitt fem-etasjers bygning. Han og foreldrene delte leilighet med to andre familier. Tunet var fylt med søppel, og søppelet var fylt med rotter.

Putin og vennene hans pleide å jage dem med kjepper, helt til en dag en stor rotte, som han hadde trengt i et hjørne, snudde seg og angrep ham og ga ham sitt livs skrekk. Minnet ble hos ham, og mange år senere trakk han lærdommen: «Ingen skal tvinges inn i et hjørne. Ingen skal settes i en situasjon der de ikke har noen utvei.»

Historien er gjenfortalt i Philip Shorts biografi, Putin. Flere lærdommer fra barndommen finnes i biografien som ser ut til å ha vært formative for Putin. Tre av dem skiller seg ut.

Ingen bør være cornered

Til tross for gjentatte løfter fra USA, Tyskland, Storbritannia og NATO om at NATO ikke ville bevege seg lenger øst, fortsatte NATO å bevege seg østover. NATO fortsatte å trenge inn, og beveget seg nærmere og nærmere et Russland som eksplisitt hadde blitt utelatt fra EU og nå så den USA-ledede militæralliansen sluke territorium, mens de beveget seg helt opp til Russland sine grenser. Russland ble trengt opp i et hjørne.

Så tidlig som i 2008, da NATO først kunngjorde på toppmøtet i Bucuresti at Ukraina og Georgia vil bli medlemmer av NATO, gjorde den russiske ledelsen det klart at de så denne beslutningen som en eksistensiell trussel. Putin advarte om at NATO-medlemskap for Georgia og Ukraina var «en direkte trussel» mot russisk sikkerhet. John Mearsheimer siterer en russisk journalist som rapporterte at Putin «fløy opp i raseri» og advarte at «hvis Ukraina blir med i NATO, vil landet gjøre det uten Krim og de østlige regionene. Det vil ganske enkelt falle fra hverandre.»

Over et tiår senere utstedte Putin den samme bønnen til USA. 2. desember 2021 ba Putin USA om umiddelbare forhandlinger og sendte et forslag om gjensidige sikkerhetsgarantier.  Han ba USA om «pålitelige og langsiktige sikkerhetsgarantier» som «ville utelukke ytterligere NATO-forflytninger østover og utplasseringen av våpensystemer som truer oss i nærheten av russisk territorium».

USA takket nei og lukket døren. Russland hadde ingen vei ut.

Med NATO som trengte seg sammen ved Russlands grenser, Ukraina som ble oversvømmet med dødelige NATO-våpen og titusenvis av ukrainske elitetropper som samlet seg langs den østlige grensa til Donbass, som den rotta i Putins hage, ble Russland trengt inn i et hjørne. Da deres advarsler og bønner om umiddelbare forhandlinger ble ignorert, så Russland ingen vei ut.

Det rettferdiggjør ikke invasjonen av Ukraina. Men det neste trekket hadde Putin lært i barndommen.

Bløff aldri

Det var mange regler han lærte av KGB som Putin allerede hadde lært som barn ved å «krangle med de andre barna». En av dem var «Ikke strekk deg etter et våpen med mindre du er forberedt på å bruke det . . . Det var det samme på gaten. [Der] ble forholdet avklart med knyttnever. Du ble ikke involvert med mindre du var forberedt på å gjennomføre det.

Da Putin i 2008 sa at «hvis Ukraina blir med i NATO, vil de gjøre det uten Krim og de østlige regionene», ignorerte Vesten ham og trodde det var en bløff. Men Putin lærte som barn å ikke bløffe. Du truer ikke med handling med mindre du er «forberedt på å gjennomføre det».

Da USA ble stadig mer direkte involvert i krigen, ikke bare ved å besørge våpen, trening og målrettet etterretning, men til og med gikk så langt som krigsspill med og rådgivning til det ukrainske militæret, satte Russland en ny rød linje.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har bedt USA om å gå utover HIMARS-rakettsystemene med deres rekkevidde på 50 kilometer, og besørge «et missilsystem med en rekkevidde på 190 miles, som kan nå langt inn på russisk territorium».

Maria Zakharova, talskvinne for det russiske utenriksdepartementet, erklærte den 15. september  at dersom USA går med på å levere disse langtrekkende missilene til den ukrainske hæren «da vil de krysse den røde linjen og bli en faktisk part i konflikten». Den russiske talskvinnen la deretter til at «I et slikt scenario må vi komme med et tilstrekkelig svar.» Hun minnet Vesten om at Russland «forbeholder seg retten til å forsvare sitt territorium med alle tilgjengelige midler».

En uke senere, den 21. september, gjentok Putin denne advarselen selv. På toppen av trusselen om missiler med lengre rekkevidde, sa Putin at noen ledende NATO-land hadde snakket om muligheten for å bruke atomvåpen mot Russland og sa: «Jeg vil gjerne minne de som kommer med slike uttalelser om Russland om at landet vårt også har forskjellige typer våpen, og noen av dem er mer moderne enn våpnene NATO-landene har. I tilfelle en trussel mot vårt lands territoriale integritet og for å forsvare Russland og vårt folk, vil vi helt sikkert benytte oss av alle våpensystemer som er tilgjengelige for oss. Putin sa da: «Dette er ikke en bløff.»

Som barn lærte Putin at du «ikke strekker deg etter et våpen med mindre du er forberedt på å bruke det».

Biden erkjenner at det å gi Ukraina styrte missiler med lengre rekkevidde som kan treffe russisk territorium «sannsynligvis ville bli sett av Moskva som en stor provokasjon», at denne provokasjonen kunne føre til tredje verdenskrig og at fordelene «i den neste fasen av krigen» «ville være minimale», og synes å motsette seg Zelenskijs siste forespørsel.

Gir seg aldri

Putin er ikke spontan eller. Hans ekskone, Lyudmila, sa at «Alt han gjorde var alltid gjennomtenkt.» En svensk diplomat som kjente ham, sa at «han vurderer motstanderne kaldt og nøkternt, og forutser sine egne og andres handlinger i god tid før han gjør det første sjakktrekket».

Når du gjør det trekket, forplikter du deg til sekvensen av trekk den setter i gang. «Hvis noe skjer,» sa Putin en gang, «bør du gå videre fra det faktum at det ikke er noen retrett. Det er nødvendig å gjennomføre det helt ut.» KGB lærte den regelen, men Putin sier at han allerede visste det fordi han «lærte det mye tidligere, og kranglet med barn».

Putin ville gjenta formuleringen «carry it through to the end». «Hvis du vil vinne en kamp,» sa han, «må du holde ut til slutten, som om det var den mest avgjørende kampen i livet ditt.»

Selv om USA og dets NATO-allierte gjentatte ganger forplikter seg til å bevæpne og hjelpe Ukraina så lenge det varer, har Putin ikke vist noen tegn til retrett eller trekke seg tilbake. Etter tilsynelatende nå å ha konkludert med at Russland utkjemper, ikke en regional krig mot Ukraina, men en langvarig global krig mot «hele den vestlige militærmaskinen», beordret Putin den 21. september en delvis mobilisering av opptil 300 000 reserver. Mobiliseringen vil bare omfatte militære reservister «som tjenestegjorde i de væpnede styrkene og har spesifikke militære yrkesspesialiteter og tilsvarende erfaring», som representerer om lag 1% av Russlands fulle potensial.

Russland ser på NATO-inngrep og NATO-tilstedeværelse i Ukraina som en eksistensiell trussel. Putin lærte som barn at «det er ingen retrett» og at «du holde ut til slutten, som om det var den mest avgjørende kampen i livet ditt».

Ted Snider har en høyere grad i filosofi og skriver om å analysere mønstre i amerikansk utenrikspolitikk og historie.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *

Denne nettstaden brukar Akismet for å redusere søppelpost. Lær korleis kommentarane dine vert handsama.