Amerikas løgner

Fra TRIBUNE LIBRE N°121 / februar 2023 Nr 121

Centre Français de Recherche sur le Renseignement

Jean-Luc BASLE

Tidligere direktør for Citigroup New York, forfatter av «Vil euroen overleve?» (2016) og «Det internasjonale monetære systemet: Utfordringer og perspektiver» (1982)

Last ned dokumentet på fransk

Det er noe alle vet: politiske ledere lyver. De lyver for sitt folk. De lyver på den internasjonale scenen. Hvis å le er menneskelig, så er å lyve det også. Amerikanske ledere lyver. De gjør det nesten ustraffet takket være medias medvirkning. Heldigvis kommer sannheten noen ganger ut ved en tilfeldighet, eller takket være avsløringene fra varslere som Edward Snowden, i eksil i Russland, gravejournalister som Julian Assange, fengslet i London, eller modige mennesker som ikke tåler disse løgnene som Chelsea Manning, fengslet i syv år for å ha avslørt amerikanske overgrep i Irak. De siste dagene har fire amerikanske løgner blitt avslørt eller bekreftet: Russiagate, Twitter-dossieret, Minsk-avtalene og Nord Stream II. Vi vil kort gjenta dem.

 Russiagate-affæren  er ikke lenger en «sak» siden Robert Muellers etterforskning i 2019 konkluderte med at filen var tom. Men, som Patrick Lawrence bemerker[1], ga media en så partisk beretning at den uinformerte leseren kunne tro at saken ikke var avsluttet. Heldigvis gjenåpnet Jeff Gerth, tidligere New York Times-journalist, nå pensjonert, saken for å lukke den permanent. Det er ingenting sant i medienes raljeringer som hevdet, på Hillary Clintons oppfordring, at Donald Trump, hennes konkurrent som presidentkandidat, var en agent for russerne eller bestukket av dem.

Den andre saken, kjent som Twitter-filene, involverer Hunter Biden, presidentens sønn. Det er en historie som minner om Rockamboles utrolige bedrifter, men som vi vet i dag er den sann takket være avsløringene fra New York Post, Elon Musk, sjefen  for Twitter, og Matt Taibbi[2], gravejournalist. Det er knapt mulig å tro historien. Etter vannskader overleverer Hunter Biden datamaskinen sin til en reparatør… uten noen gang å hente den. Imidlertid avslører hard-disken – i tillegg til en video som viser presidentens sønn røyke crack-kokain, mens han har sex med en kvinne – at han introduserte en leder av det ukrainske gasselskapet Burisma[3] for  sin far, slik at han kunne gripe inn for å sparke aktor som etterforsker selskapet … noe som ble gjort. Etter Elon Musks overtakelse  av Twitter får vi imidlertid vite at (de tidligere) ledere av det sosiale nettverket selvsensurerte seg slik at ingenting vises i denne saken. Det er nå i hendene på amerikansk rettsvesen.

Det tredje tilfellet er strengt tatt ikke amerikansk siden det gjelder Minsk-protokollen, undertegnet 5. september 2014 av Frankrike, Tyskland, Russland og Ukraina, og hvis formål var å bringe fred til Ukraina etter «Maidan-revolusjonen» i februar 2014. Overraskelse. For å lette på samvittigheten fortalte Angela Merkel nylig at dette ikke var en fredsavtale, men en manøver for å gi Ukraina tid til å forberede seg på krig mot Russland. USA har ingenting å gjøre med denne affæren, kan du si. Kanskje. Men har de ikke manøvrert siden toppmøtet i Bucuresti i april 2008 da de foreslo for sine allierte å invitere Ukraina og Georgia til å bli med i NATO? Det er vanskelig å forestille seg at de ikke er involvert i denne saken … eller Angela Merkel er machiavellisk og kynisk – karaktertrekk som vi ikke kjente henne for. Victoria Nuland var assisterende statssekretær for Europa og Eurasia da Maidan-revolusjonen brøt ut. Hun forble kjent for sin «Fuck Europe! » uttallelse da.

Den fjerde løgnen, eller stillheten, gjelder sabotasjen av Nord Stream II, gassrørledningen i Østersjøen som skal transportere gass fra Russland til Tyskland. Ingen vet hvem gjerningsmannen er. For en tid var Russland i søkelyset, men konfrontert med uoverensstemmelsen i anklagen, ble saken raskt glemt. Mistanken vendte seg deretter til Storbritannia. Vi vet i dag, takket være Seymour Hersh, gravejournalisten som en gang avslørte massakren av My Lay[4] for den amerikanske offentligheten, at den ansvarlige er ingen ringere enn Joe Biden, assistert av hans utenrikspolitiske team: Tony Blinken, Victoria Nuland og Jake Sullivan. [5] På pressekonferansen 7. februar 2022, etter møtet med Olaf Scholz, la Biden ikke skjul på at han hadde til hensikt å ødelegge rørledningen. Dette er hva han sier som svar på et direkte spørsmål[6]: «Hvis Russland invaderer Ukraina, vil Nord Stream 2 bli ødelagt.  Synlig flau tar den tyske kansleren kontakt når han blir spurt om det samme temaet. Å ødelegge en nasjons infrastruktur er en krigshandling. [7] Denne handlingen ble begått uten godkjenning av kongressen, som alene kan erklære krig (art. I, seksjon 8 i den amerikanske grunnloven).

Jeg bryr meg ikke om disse løgnene fra tidligere tider, vil du protestere, i dag er Ukraina den viktige virksomheten. Men det er nettopp der de kommer til sin rett, de angår Ukraina og Russland. Husk at James Baker, utenriksminister[8]  til George Bush senior, lovet Mikhail Gorbatsjov, i bytte for hans avtale om Tysklands gjenforening, at NATO ikke ville rykke frem en «tomme» østover. Vi vet hva som skjedde med det løftet! [9] NATO hadde da 16 medlemmer. Den har nå 30, mange av dem øst for den tyske grensen – bortsett fra Albania, Kroatia, Montenegro og Nord-Makedonia. Siden krigen i Ukraina ikke vender seg til Kievs fordel,  annonserte Washington Post[10] nylig at USA var klar til å forhandle om en avtale med Russland. Siden den gang har det gått fremover. Amerikanerne snakker nå om  en «koreansk løsning» – en våpenhvile som ville avslutte krigen, med henvisning til Koreakrigen. Men hvordan kan vi forestille oss at russerne vil sette sin signatur på et offisielt dokument når USA ikke bare har gått tilbake på deres ord mange ganger, men ydmyket dem med fornektelsen av James Bakers ord og Minsk-protokollen, som de i begge tilfeller hadde tatt alvorlig?

Dette lover ikke godt for noen fredsavtale i Ukraina.


[1]  «Presseoppgjøret om Russiagate», 7.februar 2023.

[2]  «Sammendrag av alle Twitter-filtråder til dags dato, januar», 4. januar 2023.

[3]  Hunter Biden satt i Burismas styre fra 2014 til 2019.

[4]  16. mars 1968 i Vietnam.

[5]  «Hvordan Amerika tok ut Nord Stream-rørledningen», 9. februar 2023

[6]  «Bemerkninger fra president Biden og forbundskansler Scholz i Forbundsrepublikken Tyskland», 7. februar 2022

[7]  En krigshandling mot Russland siden Gazprom, den russiske regjeringens gasselskap, eier 51% av aksjene i Nord Stream II.

[8]  Utenriksminister.

[9]  «Hvordan Amerika gikk lurte Russland og vanæret Vesten», 9. september 2001 og «Hva Gorbatsjov hørte», 12. desember 2017

[10]  The 2023 War  – Setting the Theatre, 13. Januar 2023

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *

Denne nettstaden brukar Akismet for å redusere søppelpost. Lær korleis kommentarane dine vert handsama.