Colombia vil styrke sikkerheten med Brasil, Ecuador, Panama, Peru og Venezuela

Fra El National i Venezuela, 28. november. Oversatt av Terje Valen

Colombias innenriksminister Alfonso Prada avslørte at det hver tredje måned vil være kontakt mellom forsvarsministre og militære sjefer fra Colombia og nabolandene for å ta opp sikkerhetsspørsmål.

Ved EFE

28. desember, 2022

AME8986. CÚCUTA (COLOMBIA), 21.09.2022.- En venezuelansk soldat blir i dag sett patruljere sin side av Simón Bolívar International Bridge, fra Cúcuta, Norte de Santander (Colombia). Simón Bolívar og Francisco de Paula Santander internasjonale broer vil bli aktivert for transport av last fra 26. september, dagen da grensen til Colombia med Venezuela vil bli gjenåpnet for passering av kjøretøy, rapporterte offisielle kilder onsdag. EFE / Mario Caicedo

Den colombianske regjeringen kunngjorde på mandag at den vil styrke sikkerheten i grenseregionene ved hjelp av sine naboer – Brasil, Ecuador, Panama, Peru og Venezuela – som den vil ha drøftinger med hver tredje måned.

« Vi har etablert kontakt med landene som grenser til oss fordi vi la merke til en aktivitet som vi skal kjempe mot med våre styrker, men også i forbindelse med det internasjonale samarbeidet mellom Ecuador, Brasil, Peru, Venezuela og Panama,» sa innenriksminister Alfonso Prada.

Talsmannen for regjeringen til president Gustavo Petro avslørte i en uttalelse i Bogota etter et møte i sikkerhetsrådet at det vil være kontakt mellom forsvarsministre og militære sjefer fra Colombia og nabolandene for å løse sikkerhetsproblemer.

«Vi vil foreta en gjennomgang med balanse, analyse, prospektiv, planlegging av operasjoner hver tredje måned med myndighetene i nabolandene. Dette er internasjonale juridiske prosesser, derav viktigheten av at ikke bare Colombia (…) har mulighet til å oppnå tilfredsstillende resultater, men at internasjonalt samarbeid innenfor denne aktiviteten er uunnværlig, «la han til.

Krise i Putumayo

Departementet Putumayo, som grenser til Peru og Ecuador, opplever en krise etter en konfrontasjon mellom FARC-dissidenter som etterlot 18 døde og skapte angst i regionen.

Forsvarsminister Iván Velásquez bekreftet mandag i forrige uke at konfrontasjonen – mellom en gruppe kjent som «Border Commandos» mot en annen som kaller seg «Carolina Ramírez Front» – etterlot 18 døde og den skjedde i bygdene Las Delicias og Los Pinos, i Puerto Guzmán kommune.

I tråd med dette kunngjorde minister Prada overføring av seks troppeavdelionger fra hæren, bestående av 400 soldater og offiserer, som vil være «ansvarlige for operasjoner og full kontroll over territoriet, og øke måten vi vil avskjære både til lands og vanns alle ulovlige aksjoner».

Han avslørte også at siden 7. august, da Petro overtok presidentskapet, har 130 personer blitt arrestert i Putumayo for kriminelle aktiviteter.

« Rundt 720 laboratorier har blitt demontert, noe som har rammet strukturen og infrastrukturen til de som smugler narkotika og sår terror i området,» la han til.

Ifølge InSight Crime er Border Commandos, eller La Mafia som de tidligere var kjent som, en gruppe sammensatt av FARC-dissidenter og demobiliserte paramilitære United Self-Defense Forces of Colombia (AUC) som søker å opprettholde kontroll over narkotikasmugling i nedre Putumayo og grensa til Ecuador.

Carolina Ramirez-fronten, også kalt Frente Uno, består av dissidenter fra samme geriljagruppe som ikke godtok fredsavtalen som ble inngått i 2016.

Uavhengig journalistikk trenger støtte fra leserne for å fortsette og sikre at de ubehagelige nyhetene de ikke vil at du skal lese, forblir innen rekkevidde. I dag, med din støtte, vil vi fortsette å jobbe hardt for sensurfri journalistikk!

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *

Denne nettstaden brukar Akismet for å redusere søppelpost. Lær korleis kommentarane dine vert handsama.